Formålet er at udvikle nye rådgivningsmetoder og værktøjer til styring af bedriften ud fra et helhedsperspektiv, så landmanden kan optimere bedriftens produktion og økonomi i en sammenhæng. Dermed opnås et bedre overblik over bedriftens udvikling og en mere effektiv bedriftsstyring, der sikrer en bedre indtjeningsevne og reducerer risikoen.
Der udvikles en Best Practice for sammenhængende produktions- og økonomistyring, hvor der bl.a. er fokus på øget datavaliditet i landmandens beslutninger, herunder vurdering af risici og følsomheder. Det betyder, at der i metoderne og værktøjerne f.eks. vil indgå sandsynlighedsfordelinger, følsomhedsanalyser, datavalidering, vurderinger og prognoser, hvilket vil give landmanden bedre mulighed for kvalificeret bedriftsstyring både inden for økonomi og produktion.
Der vil desuden indgå en vurdering af bedriftens potentialer og alternativer ved anvendelse af de relevante metoder og værktøjer.
Endvidere udvikles nye værktøjer og metoder til likviditetsstyring (cash management). Desuden udvikles værktøjer og metoder til opgørelse og styring af bedriftens beholdninger samt metoder til optimering af indkøbsstrategi.
Effekten vil være, at den enkelte landmand har baggrund for at sikre en rentabel virksomhed, baseret på et tværfagligt fokus og en bedre produktionsstyring.
Et eksempel på økonomistyring hos en mellemstor slagtesvineproducent. Det beskrives hvordan ejer af virksomheden arbejder med økonomistyringen med udgangspunkt i budgettet.
Ny Best Practice beskriver, hvordan landmanden får overblik over bedriften med sit eget ledelsesinformationssystem. Dette overblik skal landmanden bruge i sin daglige ledelse og styring af virksomheden.
Nu er der gode muligheder for at blive klogere, mens hænderne er frie til at arbejde. Den nye podcastserie ”Traktorøkonomi” leverer viden om økonomi direkte til dig, mens du sidder i traktoren.
Ny best practice for økonomistyring præsenterer skabeloner, metoder og værktøjer til økonomistyring samt anbefalinger til, hvilke informationer der som minimum bør indgå i landmandens ledelsesinformationssystem.
Baseret på en undersøgelse af nuværende praksis indenfor planlægning og styring af bedriftens kapacitetsomkostninger, beskriver artiklen en vejledning til ny praksis indenfor budgettering og styring af kapacitetsomkostningerne.
Hvad kræves der af rådgivningen for at kunne foretage en rådgivning, der tager udgangspunkt i alle aktiviteterne på bedriften? Hvilke fordele for landmænd og rådgivning har projektarbejdet afdækket? Og hvad kræver det af rådgiveren?
Økonomistyring er daglig driftsledelse og nødvendigt i en tid, hvor mange bedrifter stadig kæmper for overlevelse. For det er vigtigt, at du følger op på indsatserne og økonomien på din bedrift, så du kan træffe rentable beslutninger.
En stor kassekredit sparer dig for bekymringer om overtræk, men det koster for banken at stille kredit til rådighed. Derfor kan det betale sig at arbejde med likviditetsstyring.
Notat om udvikling og evaluring af værktøjer til likviditetsstyring, herunder et excelværktøj til manuel likviditetsstyring samt en mock-up af en likviditetsstyringssoftware.
Projektet Økonomi-, ressource- og risikostyring har udviklet et regneark til beregning af fremstillingspris på smågrise, slagtesvin og mælk kvartalsvis.
Belysning af muligheder og opmærksomhedspunkter i relation til lagerets størrelse samt præsentation af forslag til beregning af den optimale beholdning.
Udbytteregistrering… Beholdningsopgørelse… Registrering af foderforbrug… Er det virkelig noget for mig? Hvis du vil kende din fremstillingspris, så ja – så er opgørelse og styring af bedriftens beholdninger og forbrug noget for dig.
Hvis du registrerer udbytterne i forbindelse med høsten, kan markøkonomien gøres op, så snart høsten er i hus. Dermed sikrer du, at beslutninger om marken kan træffes i tide og på et bedre grundlag.
Beholdninger: Registrering af udbytterne i marken og foderopgørelser hvert kvartal giver overblik over bedriftens økonomi og sikrer Niels Peter Mogensen et bedre beslutningsgrundlag.
Ny Best Practice for Lagerstyring samler den vigtigste viden om opgørelse og styring af bedriftens beholdninger og forbrug, mens fire tidslinjer sikrer dig og din landmand overblik over de forskellige opgaver.
Ny Best Practice for Lagerstyring samler den vigtigste viden om opgørelse og styring af bedriftens beholdninger og forbrug, mens fire tidslinjer sikrer landmænd og rådgivere overblik over de forskellige opgaver.
Har du tænkt ”det kan ikke passe”, når du har set dine tal i driftsgrensanalysen? Så er det måske på tide, at du får fokus på din udbytteregistrering og opgørelse af dit foderforbrug. Mere præcise tal giver nemlig en mere korrekt driftsgrensanalyse.
Har du styr på, hvem der gør hvad, når det kommer til opgørelse og styring af bedriftens beholdninger og forbrug? Få overblik over de forskellige opgaver med fire nye tidslinjer.
Bedriftsprognosen har til formål at give et overblik over den forventede udvikling af en bedrifts regnskabsresultater. Ud fra de offentliggjorte prognosepriser og informationer om den enkelte bedrift, beregnes udviklingen tre år frem.
Ny model kan fremskrive økonomien på den enkelte bedrift. Modellen kan simulere konsekvenserne ved ændringer på bedriften og kan dermed bruges, når der skal træffes strategiske beslutninger om bedriftens fremtidige økonomi.
For den enkelte landmand kan det være en udfordring at navigere i et marked med stor usikkerhed, der gør grundlaget for beslutninger om udvidelse, opkøb, lukning, salg af bedriften og større omlægninger usikre.
Denne artikel beskriver teorien bag marginalomkostninger og kommer med eksempler på, hvordan den kan bruges til at træffe bedre beslutninger på bedriften.
Bedriftsprognosen er opdateret med et følsomhedsmodul, der gør det muligt for landmanden selv at indtaste priser på f.eks. mælk og svinekød og beregne prisernes sandsynlighed herudfra. Dermed får landmanden en bedriftsprognose med sine egne tal.